האופניים החשמליים הם אחד מאמצעי התחבורה הנוחים ביותר בישראל, לצד הקורקינטים החשמליים. היכולת לנסוע בקלות במרחבים עירוניים שונים ללא פקקים, ולחסוך בזיהום אוויר, בזמן וגם בכסף, הפכו האופניים החשמליים לבחירה המועדפת על רבים. עם זאת, לצד היתרונות הרבים של נסיעה באופניים חשמליים, עבור אנשים רבים ובעיקר הולכי רגל ונהגים, הדבר מהווה מטרד ואף סיכון. זוהי הסיבה שמשרד התחבורה בישראל הסדיר את עניין הרכיבה על האופניים החשמליים, וחשוב להיות מודעים לחוקים ולתקנות החדשות שנוספו כדי לשמור על הבטיחות של כל עוברי הדרך, וגם כמובן כדי להימנע מקנסות מיותרים. במאמר זה תוכלו למצוא את הכללים שכל רוכב אופניים חשמליים צריך להכיר, לרבות הגבלת מהירות והאזורים שבהם אסור לרכוב על אופניים חשמליים.
אופניים חשמליים: חוקים שצריך להכיר
רכיבה על אופניים חשמליים מוסדרת בחוק בישראל, והחוקים כוללים תקנות ברורות הקשורות לגיל המינימאלי לרכיבה, תקנות בטיחות, וחובות הרוכבים במרחב הציבורי. אחד מהחוקים המרכזיים נוגע לגיל הרוכב. כל עורך דין תעבורה יספר לכם כי רק מי שמלאו לו 16 שנים מורשה לרכוב על אופניים חשמליים. כמו כן, על הרוכבים באופניים חשמליים להיות בעלי רישיון נהיגה, או לעבור מבחן תאוריה או מבחן כשירות לרכיבה על אופניים. כל רוכב מחויב בחבישת קסדה בעת הרכיבה, בלי קשר לגילו, כאשר הוא רוכב על אופניים חשמליים.
החוק גם קובע כי יש צורך ברישוי מיוחד לאופניים חשמליים שעוברים את הגבלת המהירות החוקית, וחשוב לזכור כי אופניים חשמליים מחויבים לעמוד בתקני בטיחות המחייבים את התקנתם של אביזרי בטיחות כגון פעמון או צופר, פנסי תאורה לבנה מלפנים ופנס תאורה אדומה מאוחר וגם מחזירי אור. כל רוכב חייב לפעול בהתאם לחוקי התנועה הרגילים, ולרכוב בשבילים המסומנים כמותרים לרכיבת אופניים. כמו כן חשוב לשים לב בעת רכיבה על אופניים חשמליים בכבישים לרמזורים, לשמור על מתן זכות קדימה, ולשמור על שאר כללי הדרך והנסיעה בכביש.
מהירות מקסימלית באופניים חשמליים
לאופניים חשמליים שונים יכולים להיות מהירויות מקסימאליות שונות, ולכן גם לכך יש אזכור בחוק ובתקנות התנועה בכבישים:
מהי המהירות המותרת לאופניים חשמליים בישראל?
לפי החוק, יצרני האופניים החשמליים מחויבים להתקין מגבילי מהירות על המנוע של האופניים כדי שהאופניים לא יעברו את המהירות המקסימאלית החוקית. מגבילי המהירות נועדו להפסיק את פעולת המנוע כאשר מהירות האופניים מגיעה ל-25 קמ"ש. כל אופניים שאינם עומדים בדרישות אלו נחשבים בלתי חוקיים לשימוש בכבישים הציבוריים ובשבילי האופניים.
תקנות הגבלת מהירות
החוק אוסר כל שינוי במנוע או במערכת החשמלית של האופניים שמטרתם להגדיל את המהירות המקסימאלית. כמו כן, כל עורך דין תאונות דרכים יספר לכם כי פרט למהירות המותרת שאליה יכולים להגיע האופניים החשמליים, על המנוע להיות בעל הספק של 250 וואט בלבד ולא יותר. תיקונים לא חוקיים ותוספות למנוע עלולים להוביל לעונשים חמורים, כולל קנסות, החרמת האופניים והליכים משפטיים.
המקומות שבהם אסור לרכוב על אופניים
נוסף על ההוראות בנוגע למהירות המותרת ולגיל המינימאלי לנהיגה על אופניים חשמליים, יש מקומות שבהם אסור לרכוב על אופניים חשמליים כלל:
- החוק בישראל קובע כי אסור לרכוב על אופניים חשמליים במדרכות המיועדות להולכי רגל. רוכבים על אופניים חשמליים מחויבים להשתמש בשבילי אופניים, ואם אינם קיימים, יש לנסוע בשולי הכביש או בכביש עצמו בהתאם לחוקי התנועה, התמרורים והרמזורים בכביש.
- אסור לרכוב על אופניים חשמליים בפארקים ציבוריים, במדרחוב ובאזורי בילוי בהם קיימת תנועה ערה של הולכי רגל, וזאת כדי למנוע תאונות ופגיעות בהולכי הרגל.
- אסור לרוכבים באופניים חשמליים לעבור במעברי חצייה שאינם מיועדים או מסומנים לרכיבת אופניים.
- הרוכבים מחויבים להאט בעת מעבר ליד תחנות אוטובוס ובאזורים צפופים, וכן לשמור על מרחק בטוח מהולכי רגל.
סיכום
האופניים החשמליים הם כלי תחבורה יעיל, נוח ולעיתים רבות גם ידידותי לסביבה, אך יש לזכור כי השימוש בהם כפוף לתקנות ולחוקים ברורים. כל רוכב חייב לפעול בהתאם להוראות החוק בנוגע לגיל המינימאלי, למהירות הנסיעה המקסימאלית ולאזורים המותרים לרכיבת אופניים. שמירה על כללי הבטיחות והחוק תסייע לשמור על בטיחות הרוכבים והמשתמשים האחרים בדרך, ותמנע מצבים מסוכנים, תאונות ועוגמת נפש.