חגירת חגורות בטיחות בזמן נהיגה או נסיעה ברכב, היא חובה על פי חוק בישראל ובמדינות רבות אחרות ברחבי העולם. חוק זה נועד להגן על חיי אדם ולצמצם את הנזקים החמורים הכרוכים בתאונות דרכים, שהן אחת מסיבות התמותה העיקריות במדינות מפותחות, ולכן חשיבותו של חוק זה גדולה מאוד. במאמר זה נרחיב על חשיבות חובת חגירת חגורת בטיחות בזמן נהיגה או נסיעה, וכמו כן גם על הענישה בגין אי חגירת חגורת בטיחות.
חובת חגירת חגורת בטיחות
בישראל, חוק התעבורה קובע חובה ברורה ומפורשת לחגירת חגורת בטיחות לכל נוסע ברכב פרטי או מסחרי עד משקל 3.5 טון. החובה חלה על הנהג ועל הנוסעים בכל אחד ממושבי הרכב, ללא יוצא מן הכלל או קשר לגילם. חובה זו נובעת ממחקרים רבים שהוכיחו את חשיבותה העליונה של חגורת הבטיחות במניעת פגיעות חמורות ותמותה במקרה של תאונת דרכים. בזמן תאונה, יכולת הגוף האנושי להתמודד עם הכוחות הפיזיקליים הפועלים עליו היא מוגבלת ביותר. בהיעדר חגורת בטיחות, הנוסעים עלולים להיזרק מהרכב או להיפגע פגיעות קטלניות מחפצים קשיחים בתוך תא הנוסעים, כמו גם מהתנגשות בחלקי הרכב עצמו. חגורות הבטיחות מגבילות את תנועת גופם של הנוסעים בצורה בטוחה ויעילה במהלך התאונה ומפחיתות מאוד את הסיכון לפגיעה חמורה או למוות.
אי חגירת חגורת בטיחות – ענישה
מכיוון שאי חגירת חגורת בטיחות מהווה סיכון ממשי לחיי אדם, הרשויות המוסמכות מטילות ענישה חמורה על המפר חוק חובת חגירת חגורת בטיחות, ונוקטות צעדי אכיפה מוגברים בכל הנוגע לכך. בישראל, כל אדם הנתפס כשהוא אינו חגור בחגורת בטיחות, בין אם הוא הנהג או אחד הנוסעים, צפוי לקבל דו"ח תעבורה וקנס כספי גבוה בתוספת נקודות.
מי מקבל דו"ח בגין אי חגירת חגורת בטיחות?
בהתאם לחוק ולמדיניות האכיפה, האחריות לחגירת חגורת הבטיחות מוטלת באופן ברור על הנהג ועל הנוסעים עצמם, ללא קשר לאם הם ילדים או מבוגרים. נהג או נוסע שלא חגר את חגורת הבטיחות שלו, מסתכן בקבלת קנס כספי בתוספת נקודות. נוסע מבוגר (מעל גיל 16) שלא חגר חגורה יקבל דו"ח תעבורה, גם אם הנהג עצמו היה חגור. במקרה של קטין (מתחת לגיל 16) שלא חגר חגורה, ההורה, המלווה הבוגר שאחראי עליו או הנהג עצמו הם אלו שייקנסו במקומו, והקנס במקרים כאלו הוא גבוה ביותר, זאת מכיוון שקטינים אינם נתפסים בעלי אחריות משפטית מלאה על מעשיהם. יש לציין כי החוק והענישה אינם חלים רק על כלי רכב פרטיים, אלא גם על נוסעים באוטובוסים ציבוריים, במוניות וברכבים מסחריים אחרים.
מה גובהו של קנס על אי חגירת חגורת בטיחות?
גובה הקנסות בדבר אי חגירת חגורת בטיחות במהלך נסיעה ברכב משתנה בהתאם לגיל הנוסע, ומשתנה גם בהתאם להגדרת הנוסע אם הוא הנוהג ברכב או נוסע רגיל. כדי להתמודד עם קנס כזה, כדאי להיוועץ בשירותי עורך דין תעבורה מקצועי.
- נהג אשר נמצא שאינו חגור בחגורת בטיחות בעת נהיגה, יקבל קנס בסכום של 250 ₪ ו-6 נקודות.
- הקנס על אי חגירת חגורת בטיחות במושב הקדמי יעמוד על סכום של 250 ₪ ו-2 נקודות.
- הקנס על אי חגירת חגורת בטיחות במושב האחורי יעמוד על 100 ₪ ו-2 נקודות.
- הקנס על אי חגירת חגורת בטיחות במושב האחורי, על הסעת ילד עד גיל 3 כאשר הוא אינו חגור במושב בטיחות עומד על 1000 ₪ ו-6 נקודות.
- נהג המסיע ילד מגיל 3 עד גיל 8 שאינו חגור בחגורת בטיחות יישא בקנס של 750 ₪ ו-6 נקודות.
- נהג המסיע ילד מגיל 8 ועד לגיל 14 שאינו חגור בחגורת בטיחות יישא בקנס של 500 ₪ ו-2 נקודות.
סיכום
חגירת חגורות בטיחות בזמן נהיגה היא אינה רק חובה חוקית, היא חשובה וחיונית כדי להגן על חיי אדם ולהפחית את הסיכון לפגיעות קטלניות בעת תאונות דרכים. אי חגירת חגורה בטיחות עלולה להוביל לקבלת דו"ח תעבורה וכמו כן לקנס כספי ולקבלת נקודות בהתאם לנוסע ולגילו.