מצלמה ברכב- איך תציל אותך או תפיל אותך בתיק תעבורה?

להאזנה:

 

כידוע, תמונה אחת שווה אלף מילים, והיום, כאשר כל אחד מצויד בטלפון חכם, צילום בזמן אמת, עשוי להציל אותך ולשמש ראיה לחפותך- או להיפך, ועל כך בהמשך. ראוי לכן גם להתקין מצלמה ברכב, אשר מתעדת בזמן אמת את מהלך הנסיעה ולאחר מכן, אם נרשם נגדך דו"ח או חלילה אתה מעורב בתאונת דרכים, תוכל להוציא את נתוני הצילום ולהציג אותם לשוטר לראיה.

 

לדוגמה, היה ונרשם נגדך דו"ח בגין כניסה לצומת באור אדום, תוכל להוכיח באמצעות הסרטון, כי כאשר חלפת על פני קו העצירה, האור ברמזור היה עדיין צהוב. לחילופין אם היית מעורב בתאונת דרכים, הסרט יכול להוכיח שלדוגמה הרכב המעורב, הוא אשר ביצע עקיפה מסוכנת ופגע חזיתית ברכבך.

מצלמת רכב

 

יחד עם זאת, המצלמה ברכב עלולה גם להפליל אותך ולהפיל אותך בפח, בבחינת חרב פיפיות, וזאת באשר עפ"י הצילום ניתן יהיה להוכיח שלא נתת זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה או לדוגמה שכן עקפת רכב תוך חציית קו הפרדה רצוף, ובמקרה כזה תמצא את עצמך ממולכד, ואם תנסה להעלים את הראיה, אתה עלול להיות מואשם בשיבוש מהלכי משפט, והטענה לפיה "המצלמה שלי ברשותי ויש לי זכות שלא להפליל את עצמי", עלולה שלא להתקבל.

מצלמה ברכב- איך תציל אותך או תפיל אותך בתיק תעבורה
מצלמה ברכב- איך תציל אותך או תפיל אותך בתיק תעבורה

במקרה כזה, אכן תתעורר בעיה משפטית, כאשר זכות בסיסית של כל חשוד היא לשמור על זכות השתיקה ולא להפליל את עצמו והשאלה שתישאל היא האם העלמת סרט הצילום מוגנת על ידי הערך של שמירה על זכות השתיקה או המדובר, כאמור, במעשה פלילי שבגינו אתה עלול להיות מואשם בעבירה של שיבוש מהלכי משפט.

בעיה נוספת שתתעורר הינה פגיעה בזכות הפרטיות. שאלה זו נדונה בבית משפט עירוני בת"א, כאשר נטען כי יש לפסול את השימוש במצלמות בצידי הדרך המתעדות עבירות חניה או נסיעה בנת"צ, וזאת באשר הצילום משוגר למענו של הנהג ועלול להיות מקרה בו ניתן יהיה להבחין בצילום בקיומה של דמות נשית בצידו של הנהג- והמדובר במי שאינה אשתו והוא עצמו נשוי כדת וכדין. למרות ההיגיון שבטענה, בית המשפט בערעור, לא קיבל את ההמלצה הגורפת להפסיק את השימוש במצלמות הדרך, אם כי הורה לרשות העירונית לבדוק את סרט הצילום ולהפעיל שיקול דעת טרם שיגורו למענו של בעל הרכב. יצוין כי אותו נהג שהואשם בעבירה של חניה כפולה וחסימת נתיב נסיעה, עפ"י צפייה בחדר הבקרה של אגף הפיקוח העירוני באמצעות מצלמה נייחת שהתקינה העירייה ברחוב לצורך אכיפת עבירות חניה, הגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון והבקשה נדחתה.

בנוסף, אם ברכבך מותקנת מצלמה והצילום מפליל אותך, אתה לא אמור להתנדב ולמסור מידע מפליל, וזאת עפ"י זכות השתיקה שהינה זכות יסוד במשפט, באשר על המאשימה להוכיח את ביצוע העבירה ולא על החשוד מוטלת המשימה להוכיח את חפותו.

צפו בעורך דין תעבורה לירון אורון מתארח אצל "ניב רסקין" בחדשות הבוקר

לעיתים המצלמה ברכבך עלולה לסבך אותך, אפילו אם אתה לא מעורב בתאונת דרכים או לחילופין מואשם בביצוע עבירת תעבורה, וזאת כאשר עפ"י הצילום ברכבך עולה למשל כי הרכב שנסע לפניך נכנס לצומת באור אדום וגרם לתאונת דרכים ואילו אתה, שנסעת בעקבותיו, נכנסת גם כן לצומת, כאשר האור בכיוון נסיעתך עדיין דלק אדום. מה אז? במקרה כזה, אתה מוגן בזכות שלא להפליל את עצמך, ואתה למשל יכול להתנות את מסירת הסרט בהבטחה להימנע מהגשת כתב אישום נגדך, היה אם מהסרט עצמו יתגלה כאמור, שגם אתה נכנסת לצומת באור אדום, למרות שהנהג שלפניך, הוא אשר היה מעורב בתאונת דרכים עקב כך.

לסיכום, אם אתה נהג שומר חוק, עדיף שתתקין מצלמה ברכבך, אך תדע להיזהר- שמא המצלמה שלך היא אשר עלולה להפליל אותך!

 

להערכת סיכוייך ללא חיוב או יצירת קשר לחץ/י כאן

רוצה לחזור לחלק ספציפי בעמוד?

משרד עורכי דין אילון אורון

עו"ד אילון אורון הינו אחד מעורכי הדין המובילים בייצוג בתיקי התעבורה ברחבי המדינה מזה למעלה מ-40 שנה.

משמש יו"ר (משותף) של ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין.

הרצה רבות במסגרת שונות בתחום. מופיע תדיר בתוכניות טלוויזיה, רדיו בנדון.

כתב לאורך השנים מאמרים בכל אחד מהעיתונים היומיים, ומשמש אוטוריטה בתחום.

בנוסף אף הוציא לאור מספר ספרים בתחום, לרבות אנציקלופדיה המונה עשרות אלפי ערכים הנוגעים למשפטי התעבורה.

במשרדו עורכי דין המסייעים לו ואשר התמחו בתחום מזה שנים רבות, כולל שני בניו.