שופט

להאזנה:

 

עמידה במבחני אישיות גם למועמדים לשיפוט ולא רק למבקשים לקבל רשיון נהיגה לרכב ציבורי (מונית ואוטובוס)

עורכי הדין המופיעים בבתי המשפט פוגשים יום יום שופטים שלא כולם ראויים לכהונה.

עורכי הדין שותפים לקשר שתיקה וזאת מחשש טבעי, הגיוני וסביר שיבולע להם אם יתפרסם כי מצאו לנכון להתלונן נגד שופט אשר התנהגותו לא ראויה.

כידוע לציבור עורכי הדין, שופטים רבים לא נכונו במזג שיפוטי ראוי והם משרים באולם אוירה קשה שיש בה לפגום בדיונים עצמם.

כזכור, כאשר עלתה על הפרק שאלת הדחתו של שופט ביהמ"ש המחוזי בת"א, חיים אדר עקב התנהגותו החריגה, הודיע פרופ' דוד ליבאי שהיה אז שר המשפטים כי לצערו אינו יכול לדון בטרוניות נגד השופט לגופו כי עורכי הדין לא טרחו להגיש תלונות בגין מקרים ספציפיים להם הם היו עדים וע"פ השמועה בלבד לא ניתן ולא ראוי להדיח שופט מכהן. גם פגמים אישיותיים נוספים שאינם מסתכמים במזג שיפוטי לא ראוי יש בהם לגרום לתוצאות קשות ועיוות דין. שופט אשר חלילה נתפס בפלילים אחת דינו להיות מודח, אך שופט אשר נוהג ברשעות ומעניש באופן אכזרי או אין לו יחס ראוי ואנושי לבריות הנדונות בפניו, יוכל לשבת בדין עד הגיעו לגיל פרישה ואין בכך גם עילה לכאורה אשר תצדיק את הדחתו.

אני בטוח שרב רובם של עורכי הדין מסכימים עמי בכל מילה ומברכים אותי על אשר אני משמש להם לפה, כך גם ציבור השופטים אשר ער לכך כי חלק מסוים מהחברים המכהנים בשיפוט הינם בבחינת מינוי שגוי אלא שבגין העקרון הנכון והראוי של אי תלות, התוצאה הינה שהשופט הינו עובד מדינה יחיד החסין למעשה מפיטורין בבחינת מסמר בלי ראש.

שופט
שופט

נראה לי שפתרון ראוי למצב קבוע ונמשך זה הינו חיוב המועמדים לשיפוט לעמוד במבחני אישיות. אם אדם החפץ לקבל רשיון להסעת נוסעים במונית או באוטובוס חייב לעמוד במבחני אישיות על מנת לבחון את כושרו לעבוד עם קהל ולהתמודד במצבי לחץ בכביש, הרי קל וחומר בן בנו של קל וחומר ראוי הדבר ומתחייב, כאשר מדובר באדם אשר המדינה נותנת בידיו הסמכות, כדן יחיד, להרשיע בעבירת פשע ולכלוא את הנאשם לתקופה של עד 20 שנות מאסר.

מאמרים שכתב המועמד או חומר נוסף פרי עטו וכן מילים יפות וטובות ושבחים שמרעיפים עליו חבריו הטובים ובנוסף ראיון קצר בו המועמד מתנהג בצורה נאותה ומאיר פנים לוועדת המינויים המתרשמת ממנו בדקות ספורות אין בהם כלל ליתן תשובה לשאלות נשוא כתבה זו. ראוי כי מינוי לתפקיד שיש בו כוח ללא גבולות לחרוץ גורלות לא יעשה בצורה חובבנית אלא באופן מקצועי בשיתוף פסיכולוגים ואנשי מדע בתחום ההתנהגות באשר המועמד שקיבל את המינוי הינו בבחינת מי שנמשח למלוכה שאינו עומד למבחן נוסף, אינו עומד לבחירות ומינוי שגוי הינו בכייה לדורות.

שמירה על יציבות הדמוקרטיה מחייבת ביקורת גם על מערכת המשפט ויש להקים מנגנוני בקרה ראויים על מנת להבטיח ככל הניתן כי מי שמקבל את המינוי לשיפוט לכל ימי חייו היצירתיים (עד גיל 70 שנה) יהיה מועמד מתאים ככל הניתן.

בשולי הדברים מן הראוי לבחון למרות החשיבות של עקרון אי התלות את השופטים החדשים, אם אומנם הם ממלאים אחר הציפיות הבסיסיות הנדרשות מהם. ראוי לשקול שכל מי שמועמד לשיפוט בכל הערכאות יקבל מינוי זמני לשנה ורק לאחר מכן יקבל את המינוי הקבוע לצמיתות. הסדר כזה היה קיים לגבי שופטי תעבורה בתקופה של שנתיים וראוי כי הדבר יישקל במסגרת הרפורמה במערכת בתי המשפט.

להערכת סיכוייך ללא חיוב או יצירת קשר לחץ/י כאן

רוצה לחזור לחלק ספציפי בעמוד?

משרד עורכי דין אילון אורון

עו"ד אילון אורון הינו אחד מעורכי הדין המובילים בייצוג בתיקי התעבורה ברחבי המדינה מזה למעלה מ-40 שנה.

משמש יו"ר (משותף) של ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין.

הרצה רבות במסגרת שונות בתחום. מופיע תדיר בתוכניות טלוויזיה, רדיו בנדון.

כתב לאורך השנים מאמרים בכל אחד מהעיתונים היומיים, ומשמש אוטוריטה בתחום.

בנוסף אף הוציא לאור מספר ספרים בתחום, לרבות אנציקלופדיה המונה עשרות אלפי ערכים הנוגעים למשפטי התעבורה.

במשרדו עורכי דין המסייעים לו ואשר התמחו בתחום מזה שנים רבות, כולל שני בניו.