בדיקת רוק לנהגים לאיתור סמים


להאזנה:

 

גזירה חדשה צפויה להיות מוטלת על ציבור הנהגים

כל מי שבגופו מצוי שריד של סם, אף אם צרך לפני מס' שבועות, עלול להחשב כמי שנוהג בשכרות, בהשפעת סמים וצפוי לפסילת רישיון נהיגה לשנתיים בפועל- כעונש מינימום.

עד היום, לא ניתן היה לאתר סם בגופו של נהג, אלא אם התעורר חשד של נהיגה תחת השפעת סם, וזאת בעקבות מידע מודיעיני חדש או לחילופין התנהגות המעוררת חשד.

בדיקת רוק לנהגים לאיתור סמים
בדיקת רוק לנהגים לאיתור סמים

הדרישה לקיומו של חשד נובעת מכך שבדיקת שתן או בדיקת דם הינה בדיקה פולשנית שיש בה לפגוע בכבודו של אדם, והדבר לא יעשה אלא אם התעורר חשד כאמור.

בנסיבות אלו, כאשר אין כל חשד לשימוש בסם, לא ניתן, עד היום, לדרוש מנהג שנעצר אקראית במחסום, ליתן דגימת שתן דם, לצורך בדיקה האם בגופו אכן מצוי סם.

לידיעתכם, קיים הבדל בין בדיקה לאיתור אלכוהול בגופו של נהג לבין בדיקה לאיתור סם, וזאת כיוון שלצורך בדיקת אלכוהול, הנהג נדרש לנשוף לתוך מכשיר הנקרא נשיפון, ואם באותו מכשיר מופיעים נתונים על פיהם, כנראה, אותו נהג צרך אלכוהול, רק אז ידרש הנהג לבדיקה במכשיר נוסף הנקרא ינשוף, וכל זאת מבלי שהשוטר נדרש להוכיח חשד לנהיגה בשכרות כיוון שהנשיפה אינה פולשנית ולכן השוטר אינו נדרש להוכיח חשד לצורך הבדיקה.

על פי תיקון החדש לחוק, ניתן יהיה לבצע בדיקה ראשונית לאיתור סם, מבלי שהדבר יעשה באופן פולשני, לא על ידי בדיקת שתן ולא על ידי בדיקת דם, אלא על ידי בדיקת רוק

נהג שבבדיקת רוק כזו תתקבל תוצאה ממנה עולה כי בגופו מצוי סם, ידרש לבדיקת שתן ובמקרה כזה, אם יסרב, יחשב כמי שנוהג תחת השפעת סם מכח הסירוב, וצפוי לעונש של פסילת רישיון נהיגה בפועל לשנתיים.

המשטרה טרם החלה לעשות שימוש במכשיר לאיתור סם על ידי דגימת רוק, מה גם שהדבר עלול לגרום לתוצאות בלתי הגיוניות ולא צודקות בעליל.

כשנהג שותה אלכוהול, הרי שהוא מודע לכך ששתה לפני מס' שעות. אותו נהג מבין שאם ירשה לעצמו לנהוג, במצב כזה, הרי שהוא נוטל עצמו סיכון לנהוג בשכרות ובודאי להסתכן בכך שידרש לבדיקה על ידי מכשיר הנשיפון לגילוי אלכוהול בגופו.

נהיגה תחת השפעת סמים

בניגוד לאלכוהול שמתנדף תוך מס' שעות, שרידי סם יכולים להימצא בגופו של אדם אף לאורך  של מס' שבועות, וזאת מבלי שתהיה לכך כל השפעה על דרך הנהיגה. למרות זאת, אותו נהג עלול להחשב נוהג תחת השפעת סם וזאת כיוון שהחוק לגבי סם, להבדיל מאלכוהול, הינו שונה.

לגבי אלכוהול, החוק קבע כי בנוגע לאוכלוסיה מיוחסת- נהג חדש, נהג צעיר (שגילו פחות מ-24) ונהג מקצועי- מותר שתמצא בגופם כמות של 50 מק"ג אלכוהול בזמן נהיגה (כמות אפסית).

לגבי נהג אחר, הכמות המותרת הינה 240 מק"ג, וזאת להבדיל מבדיקת סם, שלגבי סם, לא נקבעה בחוק כמות אסורה, כזו או אחרת של סם מסוג כזה או אחר, באשר עצם השימוש בסם אינו חוקי, להבדיל משתיית אלכוהול. אגב, יצוין כי המשטרה אוכפת את האיסור בנהיגה תחת השפעת אלכוהול לגבי אוכלוסיה מיוחדת כאמור, מ-100 מק"ג ולגבי שאר הנהגים מ-290 מק"ג, כמות השווה בערך ל-2.5 פחיות בירה לאדם שמשקלו כ-70 ק"ג.

לפי שפורסם, קיימת כוונה לעשות שימוש במכשיר מתוחכם יותר, אשר אמור לחשוף שימוש בסם רק ב-24 השעות שלפני הנהיגה ומעל כמות מסוימת, וזאת למניעת מצב שכל נהג שלישי או רביעי עלול להחשב כמי שנוהג תחת השפעת סם, למרות שהשפעת הסם כבר פגה.

לפי סקר שנעשה על ידי מגזין קנאביס בשנת 2017, הסתבר כי כ- 27% מהאוכלוסיה הבוגרת בארץ צרכה סם מסוג קנאביס, מקום ראשון בעולם. יצוין כי בקרב צעירים עד גיל 40, אחוזי השימוש אף גבוהים יותר.

בהזדמנות זו יצוין כי טרם הוסדר בחוק היתר לנהוג ברכב למי אשר צורך קנאביס רפואי, ובשלב זה ניתן להעמיד לדין גם מי שצורך קנאביס ברשות וכדין עפ"י מרשם רפואי ונוהג אחרי שחלפו כ-6 שעות לאחר השימוש.

סוף דבר, הקנאביס, אף אם אינו בהכרח מסוכן לנהיגה, הוא בודאי מסוכן לנוהגים- ראו הוזהרתם!

נהיגה תחת השפעה
נהיגה תחת השפעה

 

להערכת סיכוייך ללא חיוב או יצירת קשר לחץ/י כאן

רוצה לחזור לחלק ספציפי בעמוד?

משרד עורכי דין אילון אורון

עו"ד אילון אורון הינו אחד מעורכי הדין המובילים בייצוג בתיקי התעבורה ברחבי המדינה מזה למעלה מ-40 שנה.

משמש יו"ר (משותף) של ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין.

הרצה רבות במסגרת שונות בתחום. מופיע תדיר בתוכניות טלוויזיה, רדיו בנדון.

כתב לאורך השנים מאמרים בכל אחד מהעיתונים היומיים, ומשמש אוטוריטה בתחום.

בנוסף אף הוציא לאור מספר ספרים בתחום, לרבות אנציקלופדיה המונה עשרות אלפי ערכים הנוגעים למשפטי התעבורה.

במשרדו עורכי דין המסייעים לו ואשר התמחו בתחום מזה שנים רבות, כולל שני בניו.